Vadå HSP?

Jag kanske ska förklara lite mer vad HSP innebär, eftersom jag säkert kommer nämna det då och då. På senare år har jag upplevt att jag blivit alltmer "inåtvänd" och helst är ifred, jag tycker det är riktigt jobbigt med starkt ljus, höga ljud, många människor och stress. Jag blir totalt slut efter att ha bara varit och handlat på en större affär, och i vissa lägen kan jag nästan bli illamående för att det blir så många intryck som ska in samtidigt.
 
Jag trodde jag började bli lite knäpp innan jag råkade snubbla över en vän som berättade om sin HSP (Högkänslighet) och när hon pratade kände jag igen mig mer och mer för varje ord. Men samtidigt var jag förvirrad. HSP anses vara ett personlighetsdrag som är medfött, men jag har ju inte känt detta förrän de sista tio åren ungefär?
 
Det förklarades rätt snart eftersom jag under uppväxten levde ett relativt lugnt liv och inte utsattes för så mycket intryck att det inte gick att hantera, och när jag blev äldre så "drogade jag bort HSP:n" omedvetet när jag var ute och festade och drack alkohol. Det satte min högkänslighet ur spel kan man säga. Och när jag ser tillbaka så förstår jag att så var det. Jag drack mer eller mindre alltid när jag inte var i lugna miljöer. Så givetvis märkte jag inte av min högkänslighet speciellt mycket.
 
 
Som högkänslig tar jag in intryck som andra missar vilket är sjukt tröttande, och jag är liksom många andra HSP-människor kreativ och kan bli nästan rörd av "småsaker" som en regnbåge eller dofter jag favoriserar mm. Jag har dock lika nära till starka känsloyttringar "åt andra hållet" och blir hiskeligt arg när jag väl blir arg, men jag har rätt lång stubin innan jag blir arg.
 
Många tror felaktigt att de har någon annan bokstavskombination som ADHD eller liknande, men när man sen läser på om HSP så föll åtminstone alla mina pusselbitar på plats.
Det är inget jag kan göra något åt, men det är helt klart lättare att hantera den akuta tröttheten efter en shoppingrunda när man vet att det kommer att bli så, och varför. Att kunna planera gör så mycket.
 
Jag tror att jag ändå har det förhållandvis enkelt i min högkänslighet, jag vet att många inte vågar säga ifrån till andra, inte orkar ta en konflikt någonsin eller blir överdrivet sårade om de få en åthutning eller blir ifrågasatta osv. De är i vardagligt tal "såna som överreagerar på allt".
Mitt periodvis ganska tuffa liv har nog härdat mig från att ta åt mig av allt, jag lägger inte ens energi på att bemöta mycket av saker som sägs om eller till mig, utan jag är väldigt inne på att välja mina strider och stå upp för det som jag känner att jag värderar. Så får jag det att fungera. Jag tror att alla måste hitta sitt eget sätt att tackla saken.
 
 
Allmänt, HSP | |
Upp