Jag-en Frigan

Veckan innan barnbidrag är många hungriga i vårt land, trots att det räknas som ett I-land och trots att vi har så kallade "sociala skyddsnät". Det låter ju fint och bra, men hur bra det fungerar är visst inte helt relevant. Hade allt fungerat som det var tänkt så skulle jag inte känna så många fattiga människor som jag gör. De är hjältar varenda en, som får det att gå ihop. Jag vet exakt hur det känns, för jag har själv suttit där en gång i tiden utan mat och utan pengar. Fast "mellan stolarna" i systemen.
 
Idag har jag inte det problemet längre, och har inte haft på många år. För idag är jag så kallad Frigan. Jag är en av de som tar reda på andras överlöd och lever av det. Många hävdar att det inte kan finnas så mycket överflöd att man kan leva på det, men tro mig, det kan man och vi är många som gör det! (Ärligt talat förresten, de flesta har "dumpstrat" någon gång även om de inte fattat det, har man tagit något man hittat i grovsoporna så har man dumpstrat och varit inne på "friganspåret" lite.)
Alla har sina egna skäl, jag gör det för att det finns två tunga skäl i min värld:
  1. Miljöpåvrkan. Om vi inte tar reda på de befintliga resurserna utan bara producerar mer hela tiden så kommer jorden att dö rätt snart. Genom att dumpstra och ta reda på det som redan producerats skapar jag inte ännu mer tryck på produktion.
  2. Ekonomi och hälsa. Vår familj har gått från att leva på halvfabrikat och billigt skräp både för hundar, katter och oss själva till att leva på i huvudsak ren mat från grunden, som är betydligt nyttigare och många gånger ekologiskt framställd. Något som vi aldrig hade råd att välja förr, när vår månadskostnad för mat/dryck låg på ca 6500 kr. Idag ligger våra kostnader omkring 500 kr för de saker vi lyxar till det med, somen viss typ av ost ibland, kryddor och fredagsmys samt diverse småsaker. Djuren och vi mår betydligt bättre idag, äter mer varierat och godare. Nästan gratis.
Ett sånt här paket med ägg kostar i butik runt en tjuga. Hållbarheten är flera månader efter Bäst före. Ändå slängs de utan vidare. Resursslöseri, ett av de mest kompletta livsmedel som man kan äta!
 
Tvättmedel är något vi verkligen inte lider brist på, jag minns inte när vi senast köpte sånt. Inget fel mer än att en påse läckt så övriga var lite kladdiga. Skölj och torka, och få en årsförbrukning med tvättmedel!
 
 
Att ha en ständigt välfylld kyl är en lyx som inte alla kan unna sig. Friganer och dumpstrare vet att det är bara att gå till närmaste tunna och kolla, ofta hittar man massor av helt dugliga varor. På vintern är det enda man kan sakna frukt och grönt (som fryser lätt pga högt vatteninnehåll) och på sommaren är det svårare att hitta kött och mejerier som är ok pga värmen, men spar man ihop till en begagnad frys kan man med lätthet fylla den med kött och mejerier inför varma tider, eller hacka upp grönsaker och frysa inför vintern!
 
 
Plädar, gardiner, prydnader, möbler och skålar mm, ja allt du ser på bilderna ovan är saker vi fått gratis eller köpt begagnat. Enstaka saker är presenter vi fått, men inte mycket. Och vi lever väldigt bra!
 
Kostnaden för detta, som är en vanlig "dagsranson" för en dumpstring, är många hundralappar. Och det anses vara dåligt nog att slänga. På grund av konsumtionssamhället, där våra grönsaker inte får vara prickiga, böjda eller ha en antydan till mjukhet. Samtidigt svälter människor. Det är totalt skruvat!
Allmänt, Random, Så tycker jag | |
Upp