Varför LCHF?

Jag hatar att laga mat. Jag avskyr det så innerligt så ni kan aldrig ana. Men med LCHF är det inte ens svårt att få ihop maten. Välj några grönsaker du gillar, lägg till lite kött i någon form som du gillar och tillsätt en fet sås. Svårare än så är det inte. Det florerar många myter och illusioner om att det skulle vara en väldigt bökig variant av kosthållning, och att det man äter mest är bacon och ägg (särskilt till frukost) och många tror att man inte kan prestera när man äter LCHF osv.
Tro mig, så illa är det faktiskt inte.
 
LCHF är lätt att leva efter, du väljer bara att laga maten i riktigt smör eller olja av valfri sort. Du tar bort pasta, ris, potatis och bröd samt couscous och bulgur, och äter i stället mer grönsaker, sås och protein. Det går utmärkt att leva som vegan på LCHF (jag är dock inte så insatt då jag själv är köttätare) om man vill det. Och det är inte farligt under graviditet, amning etc. LCHF är egentligen mat som du är menad att äta, till skillnad från de fabriksprocessade varianter du stoppar i dig utan att blinka.
 
 
FÖRDOM: LCHF betyder ständigt bacon och ägg till frukost. Jag pallar inte bacon och ägg.
 
Fakta: LCHF är så mycket mer än bacon och ägg. Du kan äta keso, kvarg eller yoghurt med mosade bär t ex. Eller müsli om du föredrar det. Inte svårare än fil och flingor men betydligt nyttigare.
 
FÖRDOM: LCHF innebär en massa flottiga gratänger och jag gillar inte fett.
Fakta: LCHF är återigen mycket mer än bara fettdrypande mat. Du kan absolut äta din vanliga sallad eller tacos eller hamburgare, men i stället för vanliga hamburgerbröd kan du baka egna med mindre kolhydrater. Eller ta ett salladsblad runt burgaren.
 
Miniburgare eller större, beroende på vad man gillar. Allt är ok med LCHF.
 
 
FÖRDOM: LCHF gör det svårt att fixa fredagsmyset... ungarna kommer bli tokiga utan godis! (och jag med)
FAKTA: Inom LCHF finns massor av goda bakverk om man inte kan hålla sig till bara mat. Man får även äta det mesta som är sockerfritt, exempelvis Nellie Dellies sortiment är bra, och innehåller massor av smak och har ljuvligt god choklad, lakrits och vingummi.
Man kan även dricka Zero-varianter av läsk, och åtminstone älskar mina barn så kallade ostchips, smält ost på en plåt och krydda med allroundkrydda eller liknande. Vill man ha något i stället för chips så  passar de jättebra och är goda att dippa som vanliga chips, vi köper vanlig dipp. Gurka, morot och oststavar är också poppis att dippa här. Vill man ha något mer salt så är rostade solrosfrön en höjdare.
Och vilken barnfamilj äter inte tacos? Det är en rätt som man får ha kvar, men utan brödet. Tacosallad.
 
 
FÖRDOM:Om jag blir sugen på något, är ute och reser eller liknande, då är det JÄKLIGT svårt att hitta LCHF-alternativ!
FAKTA: Gå in på närmaste pizzeria och beställ en sallad, kebab med bara grönsaker eller en pizza utan botten. Eller ta med dig kokta ägg och en tub majonnäs. Eller ölkorv, kalla köttbullar, grönsaker i påse, nötter, babybel ost, eller beställ precis vad som helst och ta bort pasta, ris eller potatis bara. Eller fuska den dagen bara! De flesta ångrar dock ett fusk eftersom magen i regel svullnar upp och man kan få huvudvärk osv av socker och kolhydrater när man en gång vant av sig, det är egentligen ett slags gift bara att vi är så vana och inte vet annat.
 
 
Allmänt, LCHF | |
Upp