Vikten av ren mat

Jag tycker helt allvarligt att det är BEDRÖVLIGT vilket skit våra barn får att äta i skolan. Min äldre son gillar mat och älskar halvfabrikat i synnerhet, så han pytsar på ganska mycket i skolan. Och så är han mer än bara lite rund med... Jag må sticka ut hakan här nu, men JA jag vill nog till stor del hävda att skolmaten som är fylld av socker och kolhydrater är en stor bov. Stillasittande dagar en annan del. Och med genetik i bilden blir det bara kaos eftersom både jag och hans biologiska pappa är allt annat än size zero.
 
Här hemma äter han vad jag kallar "ren mat" eller "riktig mat", LCHF. Men det funkar ju sådär när skolan inte erbjuder speciellt bra alternativ. Där ska det gå fort snarare än vara nyttigt.
 
Grillad kyckling, grönsaker och ost samt majonnäs och cremefraiche-sås underst. Bra mat man är mätt på länge. Minst 6 timmar, oftast mer.
 
Hari corts verts med kyckling och bacongryta. Också bra mat som höll mig mätt i 8 timmar.
 
Ostplättar (i stället för bröd) funkar som både macka eller pizzabotten. Här med skinka, ost kokt ägg och tomat samt majonnäs. Åts vid 10 på förmiddagen, var mätt till 18.30 på kvällen.
 
 
Om vi ger våra barn RIKTIG mat av RIKTIGA råvaror så blir de mer välmående, får lättare att hålla fokus och framför allt, de behöver inte äta lika mycket när de väl äter, och sötsuget försvinner. På sikt blir det mer ekonomiskt, eftersom man äter mer energität mat men mindre mängder och inte lika ofta.
Skolan lever dessvärre kvar i gamla skitvärderingar där kalorier in och kalorier ut är standard, och där man uppmanar barnen att ha med sig och äta frukt på rasten (över min döda kropp! Lilla killen har med sig gurka och morot om han har något. Grönsaker är alltid bäst, frukt innehåller mest av allt bara socker och vatten, vilket triggar sötsug). Sen serverar de kolhydratstinna luncher med halvfabrikat och så till det pasta, ris eller potatis som är billigt. Konstigt att barnen av idag går upp i vikt? Nja.
Spara
Spara
Allmänt, LCHF | |
Upp