Fredagstipset!

Fedagstipset den här gången handlar om städning och ordning. Många tycker ju att det är galet tråkigt att städa, så även jag och min familj. Men jag har hittat något som funkar över förväntan bra hos oss, nämligen att inte storstäda så ofta utan snarare skapa olika vanor som man upprätthåller mer eller mindre per automatik. Då känns det inte riktigt som att man städar. T om barnen hänger med på den varianten rätt enkelt!
 
Ett exempel på detta är 10-minutersstädning. Att ställa ett larm på tio minuter framåt i tiden och sen bara fokusera på vad man gör nonstop under dessa minuter ger oväntade resultat. Här nedan ser man skillnaden på vårt gamla badrum inom tio minuter.
 
 
Något som jag kan rekommendera starkt är att se till att skaffa burkar, kärl, askar etc som man kan "gruppera" saker som hör ihop med. Tandborstarna hamnade i en glasburk och tandkräm, tandtråd mm i en plastburk, vilket ser klart bättre ut än att ha allt liggande hur som helst.
 
Schampo och balsam grupperades i en låda, tvål och duschcreme i en och så vidare. Hos oss har vi också anammat dörrkrokar, eftersom vi inte gillar att göra hål i väggar i onödan. Så mer eller mindre varenda dörr kan man hänga saker på hos oss, och så även i badrummet, och därmed hamnade handdukar på dessa krokar även om det inte syns på bilderna.
 
Så.. ta tio minuter och bara sortera sakerna i "kasta, behåll, släng/skänk bort" och se till att få det till en rutin varje dag så kommer du på sikt få betydligt lättare att hålla ordning!

Kommentera här: