Matlagningsdag!

Det har stått matlagning på dagens schema efter en liten dumpstringsrunda.  Den här gången blev det bananchips, mosad banan till kommande smoothies i sommar, bananbitar till bak och glasstillverkning och så gjorde jag aprikosmarmelad och tomatsås/salsa med. Broccolin får nog bli till broccolisoppa snart nog, och melon äter vi ju som den är. Salladen har fått bli just en del av dagens middag; pastasallad (ihop med några tomater mm) och färskpotatisen tog sonen till lite av salsan, och hade en klick creme fraiche i, det smakade toppen!
 
 
Vi har valt att försöka bli självförsörjande, och inte skapa en efterfrågan på saker och ting eftersom det redan finns ett rejält överflöd av saker. I det konceptet ingår inte bara att odla sina egna grönsaker och bär och frukter utan vi kompletterar med dumpstring då och då för att vi t ex inte kan odla bananer, eller aprikoser. Och än så länge har torkan gjort att vi inte har fått så mycket till skörd så då väljer vi att ta vara på sånt som ändå belastar miljön i onödan-matsvinn från butiker. I den mån det går så skaffar vi faktiskt nästan allting begagnat, för att bespara miljön en massa onödigt svinn.
Köp- och säljsidor på Facebook, Tradera, Blocket, Marketplace, det finns många sätt att hitta det man söker utan att gå till en butik i första hand. Oftast är saker som säljs i bra skick, och det som bortskänkes likaså, eller så är det ganska lätt att piffa till det som skänks gratis.
Återbruk är ju ganska trendigt, liksom självhushållning och odling, åtminstone just nu. Men jag tycker det är mer en livsstil än något som jag ägnar mig åt tillfälligt. Vår planet behöver en livsstil där vi tar vara på befintliga resurser bättre.

Kommentera här: