Urk för högkänslighet

Idag är en sån dag då jag är megatrött, och då har jag bara träffat lite människor på affären en kortis. Det vore lite intressant om någon kunde hoppa in i mig och känna hur det känns en dag när jag varit bland folk, det är sjukt svårt att förklara hur det kan kännas när man "gjort ingenting" enligt de flesta men ändå är dödsslut! Jag får lata mig med vår tillfälliga gäst, Scooby vid min sida resten av kvällen... (Pst, bilden är tagen i skugga!)
 
 

Foto-Onsdag igen

Den här gången tänkte jag tipsa om något som många blir frustrerade över, nämligen stark sol och hur man hanterar den. Det kan verkligen förstöra en bild totalt, likväl som det kan-om man vet när det ska användas-förhöja den massor!  Väldigt många tycker när de hör av sig till mig för att fotas, att "det bästa är väl om det är fint, soligt väder?" Och ja, sol kan vara trevligt. Men oftast använder jag solen främst på kvällar eller tidiga morgnar. För motljusbilder. Bara när jag inte har ett val fotar jag med starkt solljus, t ex på hästtävlingar där man står hela dagen oavsett väder, och får göra det bästa av en given situation. Mycket därför är hästtävlingar bland det svåraste man kan fota, för du bestämmer inte över vare sig hinderplacering, ekipagens outfit eller väder och ljusförhållanden. Men det kan bli bra, och det brukar bli bra, med lite övning!
 
 
Här ovan ser man ett bra exempel på svårigheterna med stark sol. Hästen blir jättefin av solen, medan ryttaren blir skuggad av sin hjälm. Solen är helt enkel jobbig för att den skapar skarpa skuggor som är svåra för att inte säga snudd på omöjliga att få ordning på.
 
Här ser man ett tydligt exempel på hur solen beter sig, särskilt när man har ljusa modeller. Det blir utfrätta bilder. Inget man vill sätta på väggen direkt.
 
Här kommer solen till sin rätt och gör bilden väldigt trevlig, men det gäller att man står med solen precis rakt i ryggen och inte har en massa saker som kan skugga bilden (inklusive dig själv!) så se till att solen inte står för lågt när du väljer att använda solbelysning i bilden.
 
Men solen är ju där den är, man kan liksom inte släcka den. Hur parerar man så att man kan få trevliga bilder även om solen är stark då? Jo man går in i skuggan!
 
 
Med skugga får du ett jämnt och fint ljus i hela bilden i stället för att ha olika starka partier genom bilden, vilket stör ögat. Inte ens hjälmens skärm skapar någon störande skugga i bilden.Många tror att man inte kan fota i skuggan, men här ser man alltså att det går utmärkt!
 
 
 

Tisdagstanken

 
 
Jag tror på riktigt att det här stämmer. Jag känner nämligen hur jag börjar bry mig mindre och mindre om att folk kan bli stötta över mina ord. Frågar man om min åsikt så levererar jag den även om den inte är "rätt" alltid. Det tar för mycket energi att vara artig :)