Utrustningen gör allt?

 
 
Ibland får jag frågor om hur viktig utrustningen är för bilderna och det är ju enligt mig inte livsavgörande, utan det som gör bilden bra eller dålig handlar ofta om HANDHAVANDET av utrustningen.
 
En person som har "nybörjarutustning" och har lärt sig hantera inställningar och vet en del om hur man fotar i olika ljus och miljöer kan få betydligt bättre bilder än en person med dyr och fin utrustning som INTE har koll på inställningarna och hur man hanterar ljus osv. Även tajming är ganska avgörande. För att illustrera detta visar jag bilderna ovan.
 
Bilden från 2016 är tagen med en "nybörjarkamera" men med ett hyfsat bra objetiv som ger skärpa och lite ljusstyrka.
 
Bilden från 2017 är tagen på samma plats i motsvarande väder och med topputrustning. Skillnaden är där, ja, men inte sådär oerhört stor som man kanske skulle trott...
 
Det som skiljer är djup och detaljrikedom men själva urvalet av hinder, inställningar och ekipage samt moment över hindret är detsamma. Så NEJ du behöver inte skaffa den dyraste utrustning du kan hitta för att få trevliga bilder. Du behöver snarare lära dig hantera den utrustning du har råd att köpa, och att lära dig om ljus gör mycket, och slutligen att hitta din stil i redigering också.

Kommentera här: